Składniki :
Ok. 1 kg chudego surowego boczku (bez kości)
6 - 7 ząbków czosnku
po pół łyżeczki suszonej mięty
szałwii i cząbru
bazylii i majeranku
łyżka białego wytrawnego wina
łyżka oleju
łyżeczka soli
ćwierć łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami, pieprzem, olejem i winem. Umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 90 min. Pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso się zrumieniło. Można podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno z pieczywem, chrzanem, ostrymi sosami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum