Wysłany: 2008-03-19, 17:12 Pieczeń wieprzowa z pomidorami
Składniki :
80 dkg wieprzowiny bez kości (łopatka i karkówka oraz biodrówka)
4 pomidory
0.5 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju
5 dkg płatków migdałowych
0.5 łyżeczki soku z cytryny
0.5 łyżeczki łagodnej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
0.5 łyżeczki pieprzu
sól
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem, owinąć folią i włożyć do lodówki na 24 h. Następnie zrumienić na oleju z każdej strony, przełożyć do brytfanny, wlać 2 łyżki wody i piec 50 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 175º C. Podczas pieczenia często polewać wytwarzającym się sosem. Upieczone mięso zawinąć w folię i włożyć do wyłączanego nagrzanego piekarnika. Sos wytworzony podczas pieczenia zlać z brytfanny do rondelka. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ósemki, oczyścić z pestek i włożyć do sosu. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i papryką. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Mięso pokroić na plastry, polać sosem i posypać migdałami. Podawać z ziemniakami z wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum