Wysłany: 2008-03-19, 19:02 Spaghetti a la carbonara
Składniki :
40 dag makaronu spaghetti
10 dag wędzonego boczku
1/5 litra śmietany kremówki
5 dag utartego żółtego sera(parmezanu lub gołdy)
2 żółtka
1 łyżka masła lub margaryny
sól
gróbo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie 8-10 minut.Boczek pokroić w drobną kostkę i dobrze wysmażyć na suchej patelni(ponieważ będziemy przygotowywać na niej całe danie, powinna być ona dostatecznie duża i głęboka). Żółtka rozmącić w śmietanie , dodać utarty żółty ser, po czym d o p r a w i ć sos do smaku solą i grubo mielonym pieprzem. Na patelnię wlać sos, wrzucić dobrze osączony na sitku makaron i dodać łyżkę tłuszczu.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać widelcem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum