1. Stołowe
Składniki:
5 l moszczu
2.125 kg cukru
5 l wody
drożdże winne
Aby uzyskać 10 l wina stołowego o mocy do 13% należy wlać do butli 5 l moszczu z dojrzałego agrestu i cukier wymieszać z przegotowaną i ostudzoną wodą. Do tego dodajemy obudzoną matkę drożdżową.
2. Mocne
Na 1 litr moszczu 1 litr roztworu cukrowego trzeba zużyć 0.5 kg cukru.
3. Mieszane
Składniki 7.5 l soku z agrestu
1.5 l soku z porzeczek
1 l soku z jabłek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
Na 10 l nastawu wymieszać soki.
Miód rozpuścić z cukrem, rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 24 godziny. Następnie niezbyt zimną zalewę z rodzynkami wlać do butli z nastawą.
Po dwóch latach otrzymamy dobre wino o mocy 14%.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum