Składniki :
200 ml mleka
50 dag mąki
1 jajko
2 dag drożdży
2 dag cukru
1/2 kostki masła
skórka otarta z cytryny
12 dag orzechów włoskich
5 dag miodu
Sos:
1 puszka moreli
1/2 cytryny
cukier waniliowy
1 łyzeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, skórkę z cytryny i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić. Potem znów zagnieść. Podzielić na 8 części. Na każdej ułożyć porcję siekanych orzechów z miodem, zlepić kule. Odstawić. Wyrośnięte knedle układać na sicie umieszczonym nad wrzątkiem, przykryć ściereczką. Parować je 20 minut. Morele zagotować w sosie z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Podać do knedli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum