Składniki :
Przepis na podstawowy chleb:
1 kg. mąki na chleb
625 ml cieplej wody (ponad ½ l)
30 g drożdży świeżych lub 7 g. suszonych (opakowanie)
2 łyżki cukru
sól
trochę maki do podsypania Nadzienie:
2 młode cukinie pokrojone i grillowane (może być podsmażona)
2 środki karczochów podsmażone tak samo i pokrojone
spora garść czarnych oliwek
spora garść suszonych pomidorów
kilka plastrów szynki parmeńskiej
pęczek bazylii (listki porwać)
troszkę oliwy z oliwek
octu ziołowy
1 kulka świeżego (z płynu) sera mozarela, w kawałkach
spora garść utartego parmezanu
2 świeże pomidory
5 dkg sera żółtego -najlepiej chedar
trochę oliwy extra virgin
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania:
chleb: Wsypać make na stolnice robiąc spore wgłębienie na środku. Wlać polowe wody do niego, dodać drożdże, cukier i sol, rozmieszać widelcem. Stopniowo powoli zgarniać mąkę do środka od wewnątrz, aby woda nie wyciekała ze środka. Kiedy uzyska się konsystencje „gęstej papki” - dolać resztę wody. Mieszać dalej do gęstej konsystencji jak przedtem i teraz zagarnąć resztę maki, wyrabiając tak, aby się ciasto nie lepiło do rak, podsypując mąką stolnice i ręce. Czasem trzeba dodać mniej lub więcej wody ( w zależności od maki), wyrabiając ciasto do właściwej konsystencji. Dalej mocno wyrabiać przez 4-5 minut aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące. Ukształtować w kulę i umieścić w misce, nakryć plastikowa folia i umieścić w ciepłym miejscu (bez przeciągu) na około pół godziny albo do podwojenia się objętości ciasta. Jest to konieczne dla uzyskania dobrej jakości ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posiekać i wymieszać wszystkie składniki nadzienia i doprawić do smaku. Podzielic ciasto na 8 kawałków, wyrobnic kule, potem rozwałkować na nieregularne kształty grubości ok. pół centymetra. Na każdym placku umieścić kopiasta łyżeczkę nadzienia po środku, brzegi ciasta zwilżyć woda, złożyć razem jak pierogi i dobrze zlepić. Można posłużyć się widelcem potem dla ozdoby albo ozdobnie "szczypać" brzeg palcami. Posypać wszystkie mąka i ułożyć na wysypana mąką blaszce. Zostawić na 5 min i potem lekko pociąć wierzchy, aby para miała ujście w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut na złoto i smakowity wygład, wystudzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum