Składniki :
ciasto:
40 dag mąki
jajko farsz:
50 dag botwiny
20 dag bryndzy
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
Sposób przygotowania:
Sparzoną botwinę drobno pokroić, wymieszać ze szczypiorkiem, bryndzą, przyprawami. Z mąki, jajka i ponad szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Ugotowane pierogi ułożyć w żaroodpornym półmisku, polać stopionym masłem i wstawić na 7-10 min. do nagrzanego piekarnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum