Wysłany: 2008-04-07, 14:00 Empanadas (pierogi) z mięsem
Składniki :
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 łyżeczka soli
woda Farsz:
25 dag mieszanego mięsa mielonego
20 dag cebuli
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
25 dag smalcu do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum