Składniki :
30 dag mąki
1 jajko
ciepła woda
50 dag łopatki cielęcej
5 dag grzybów suszonych
sól
pieprz
1 Ł oleju
1 liść laurowy
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Przygotować farsz: namoczyć grzyby w osolonej wodzie, przepłukać je kilka razy, posiekać. Pozostawić wodę z pierwszego płukania. Mięso pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać przecedzoną wodę z płukania grzybów, dusić 15 min. razem z pokrojoną cebulą , liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, zmielić ugotowane składniki i przyprawić do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słona. Przygotować ciasto: przesiać mąkę, rozbić pośrodku dołek, wbić jajko, posolić, zagnieść, dodając tyle ciepłej wody, aby ciasto było luźne i elastyczne. Cienko je rozwałkować, podsypując mąką. Powycinać szklanką kółka, nałożyć farsz, skleić pierogi i zacisnąć brzegi. Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować 1-2 min. od wypłynięcia na powierzchnię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum