Składniki dla 4 porcje porcji:
ciasto: 20 dag mąki
2 łyżki oliwy
100 ml wytrawnego białego wina
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
farsz: 1 spora cebula
1 łyżka oliwy
15 dag owczego sera
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki chili
3 łyżki stopionego masła
1 żółtko.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, połącz z pozostałymi składnikami. Wyrób gładkie ciasto. Owiń folią, odłóż do lodówki na 2 godziny. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Ser zetrzyj na tarce, wymieszaj z jajkiem, natką, posiekanym czosnkiem i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i chili. Ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i cieniutko rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki i posmaruj je stopionym masłem. Na każdym ułóż porcję farszu, brzegi zlep, dociśnij, posmaruj żółtkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze, piecz przez 10 minut w temperturze 200 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum