Składniki :
50 dag mąki
20 dag cukru
25 dag margaryny
5 jajek
pół szklanki mleka
pół szklanki śmietany 18%
20 dag kremu orzechowego
10 dag mielonych orzechów włoskich
5 łyżek rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem i połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietanę. Po łyżce dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części-jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami. Formę babkową dokładnie posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć najpierw ciasto z rumem a następnie z kremem orzechowym. Widelcem delikatnie przemieszać obydwa ciasta. Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum