Wysłany: 2008-03-10, 01:07 Strucla bakaliowa z miodem
Składniki :
Składniki: 25 dag suszonych moreli
25 dag suszonych fig
13 dag rodzynków
15 dag orzechów laskowych
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
25 dag mąki
1 torebka (7g) drożdży w proszku
1/4 łyżeczki soli
3 dag masła
1/2 szklanki mleka
5 dag migdałów.
Sposób przygotowania:
Suszone owoce pokroić w kosteczkę. Wymieszać z rodzynkami, orzechami laskowymi, 3 łyżkami miodu, rumem, cynamonem i goździkami. Odłożyć. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże, sól miękki tłuszcz, resztę miodu oraz mleko. Wyrobić składniki mikserem na jednolite ciasto, przykryć, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Dodać do ciasta bakalie, całość jeszcze raz wyrobić. Uformować struclę, odłożyć jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Udekorować migdałami, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec 1,5 godz. Na ostatnie 30 min przykryć pergaminem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum