Składniki :
10 białek
10 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
10 dag łuskanych orzechów laskowych lub migdałów
10 dag suszonych śliwek bez pestek
10 dag suszonych gruszek lub jabłek
10 dag rodzynków
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
wiśnie z kompotu
tarta bułka i tłuszcz do smarowania formy
Sposób przygotowania:
Suszone owoce namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, odcedzić i posiekać razem ze skórką pomarańczową. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, wysypanej tartą bułką. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ułożyć na owocach. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami (lub posiekanymi po sparzeniu i obraniu ze skórki migdałami). Piec w słabo nagrzanym piekarniku około 25-30 minut, ciasto nie może się zrumienić. Gotową bezę przybrać wiśniami z kompotu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum