Składniki :
3 pomarańcze
25 dag miękkiego masła
25 dag cukru
3 jajka
4 żółtka
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag migdałów mielonych
masło
tarta bułka do formy
szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić i wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, żółtka, skórkę i sok z pomarańczy (3 łyżki soku zostawić do lukru). Wszystko utrzeć na puszystą masę. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180°C. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy. Ciasto polać lukrem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum