Składniki :
3 galaretki (najlepiej różnokolorowe) • 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego • Paczka herbatników lub biszkopt na dno • Owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
2 galaretki (każdą osobno) rozpuścić w 0,25 l wody (połowę mniej niż normalnie) i pozostawić do wystygnięcia. Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu. Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem i ułożyć na dno ciastka lub biszkopt. Gęstniejącą galaretkę (jedną z dwóch rozpuszczonych w 0,25 l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego. Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką. Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum