Wysłany: 2008-03-10, 01:24 Tarta drożdżowa ze śliwkami.
Składniki dla 5-6 osób porcji:
400g śliwek węgierek
280 g mąki (ponad 1 i 1/2 szklanki)
2 jaja
100 g cukru (niecałe 1/2 szklanki)75 g masła (ok. 4 łyżek)
drożdże instant-ilość odpowiednia do ilości mąki
zgodnie z informacją na opakowaniu
50 g cukru pudru (2 i 1/2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem łyzki cukru. Połącz make z cukrem, jajami, i stopionym masłem. Dodaj drożdże i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne. Przełóż je do dużej miski, najlepiej ceramicznej, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 2 godziny do wyrosnięcia w ciepłe miejsce, ale zdala od źródła ciepła. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° . Cisato rozwałkuj na placek, wyłóż nim posmarowaną masłem formę. Na wierzchu ułóż śliwki, posyp cukrem pudrem i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum