Składniki :
12 dkg orzechów włoskich lub laskowych rumienionych
6 białek (piana)
6 żółtek
1 łyżeczka bułki tartej
10 dkg cukru
1 dkg masła i mąki do formy
skórka cytrynowa
4 dkg skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Wyłuskać orzechy, zetrzeć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi żółtkami, orzechami i bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 - 50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać. Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z wina lub sosem waniliowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum