Wysłany: 2008-03-08, 22:07 Pasztet jagnięco -cielęcy z konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki :
30 dag łopatki cielęcej
30 dag łopatki jagnięcej
20 dag wątróbki drobiowej
1 czerstwa kajzerka
2 jaja
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
mielony imbir i kardamon
800 ml bulionu wołowego
bułka tarta
Konfitura:
1 kg czerwonej cebuli
suszony tymianek
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
6 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
garść rodzynek
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Mięsa pokroić na kawałki i razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem, liściem laurowym, podlane bulionem (500 ml) przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 st.C na 30 min. Następnie dodać wątróbkę i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 min bez przykrycia. Namoczyć w resztce bulionu kajzerkę. Ostudzone mięso zmielić trzykrotnie, dodając bułkę i całą resztę z pieczenia (łącznie z płynem, bez listków laurowych). Doprawić solą, pieprzem i przyprawami, dodać jajka i dobrze wymieszać. Foremkę do pasztetu wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić masą i piec w temperaturze 160 st.C około 45 minut. Konfitura: Cebulę pokroić w wiórki. Smażyć na oliwie powoli, aż się zeszkli, zwiększyć ogień, by się lekko zrumieniła. W trakcie smażenia dodać posiekany czosnek, roztarty w palcach tymianek, sól, pieprz. Kiedy cebula jest prawie miękka, dodać rodzynki, wlać balsamico. Chwilę pogotować aż odparuje, dodać miód. Uzupełnić przyprawy. Podawać do mięs szczególnie pasztetów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum