Składniki :
zaczyn:
25 dag mąki pszennej, 0,5 litra letniego mleka
8 dag drożdży
8 żółtek
4 białka
75 dag masła
15 dag cukru
10 dag rodzynek
3 dag cienko pokrojonej i usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
mała łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
zaczyn: do mąki dodać mleko i rozprowadzić, mieszając z drożdżami. Zaczyn pozostawić przykryty serwetką w ciepłym miejscu na godzinę aby wyrósł. Ubić żółtka i białka z cukrem i wymieszać dokładnie z zaczynem. Dodać mąkę, sól, wyrabiać ręcznie ciasto przez około pół godziny. Do wyrobionego ciasta wlać roztopione masło, dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Dalej wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od miski i ręki. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy ( do 2/3 wysokości). Pozwolić ciastu podrosnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ponad godzinę. Ciepłą babę polukrować. Lukier: 15 dag cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum