Wysłany: 2008-03-08, 22:59 Babka ucierana z ajerkoniakiem
Składniki :
15 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej
5 jajek
20 dag cukru pudru
2 cukry waniliowe (3.2 dag)
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
1 proszek do pieczenia
1 esencja waniliowa
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum