[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazurek cygański
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-08, 23:11   Mazurek cygański

Składniki :
Ciasto:
1 wafel andrut
3/4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki cukru 1 cytryna
1 łyżka miodu
po 5 dag orzechów włoskich
migdałów
rodzynek
suszonych moreli
fig
daktyli
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii Lukier:
1 szklanka cukru
sok z 1/2 cytryny
po 1 łyżeczce do kawy; bardzo mocnego naparu z herbaty; rumu



Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto: orzechy i migdały sparzyć, obrać i pokroić. Bakalie umyć, osuszyć i wraz ze skórką pomarańczową pokroić w małą kostkę i obtoczyć w mące. Cytrynę wyszorować, osuszyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z cukrem, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dalej miksując, stopniowo dodawać mąkę. Następnie wsypać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na blasze ułożyć wafel i wyłożyć ciasto. Piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotować lukier: cukier zalać 1/2 szklanki wody i gotować syrop do zgęstnienia, dodać sok z cytryny oraz herbatę. Zdjąć z ognia, wlać rum i ostudzić. Ucierać do białości. Ostudzony mazurek pokryć zygzakami lukru
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio