Składniki :
Ciasto:
1 wafel andrut
3/4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1/2 szklanki cukru 1 cytryna
1 łyżka miodu
po 5 dag orzechów włoskich
migdałów
rodzynek
suszonych moreli
fig
daktyli
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii Lukier:
1 szklanka cukru
sok z 1/2 cytryny
po 1 łyżeczce do kawy; bardzo mocnego naparu z herbaty; rumu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: orzechy i migdały sparzyć, obrać i pokroić. Bakalie umyć, osuszyć i wraz ze skórką pomarańczową pokroić w małą kostkę i obtoczyć w mące. Cytrynę wyszorować, osuszyć, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z cukrem, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny. Dalej miksując, stopniowo dodawać mąkę. Następnie wsypać bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na blasze ułożyć wafel i wyłożyć ciasto. Piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotować lukier: cukier zalać 1/2 szklanki wody i gotować syrop do zgęstnienia, dodać sok z cytryny oraz herbatę. Zdjąć z ognia, wlać rum i ostudzić. Ucierać do białości. Ostudzony mazurek pokryć zygzakami lukru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum