Składniki :
Ciasto:
20 dag drobno posiekanych migdałów
20 dag startej gorzkiej czekolady
20 dag cukru pudru
2 białka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
wafle do wyłożenia formy (30x40cm)
Masa marcepanowa:
25 dag migdałów
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki octu 6-procentowego
Do wysmarowania formy:
2 łyżki masła
Do przybrania:
1 gotowa polewa czekoladowa
10 dag masy marcepanowej
Sposób przygotowania:
Przygotować masę marcepanową: migdały sparzyć, obrać ze skórki, lekko zrumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, 1/2 szklanki wody i octu ugotować syrop, nieco go ostudzić i ucierać drewnianą łyżką. Następnie, nadal ucierając aż do uzyskania jednolitej masy, dodać migdały i sok z cytryny. Marcepan można zabarwić sokiem z marchwi lub buraków albo barwnikami spożywczymi. Masę marcepanową można kupić w niektórych cukierniach. Przygotować ciasto: białka i jajko utrzeć z cukrem pudrem do białości i dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę oraz mąkę. Następnie delikatnie połączyć masę z migdałami. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć waflami (również boki). Masę przełożyć do formy i piec 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Przestudzony mazurek wyjąć z formy, oblać polewą i przybrać ozdobami z masy marcepanowej lub bakaliami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum