Składniki :
Ciasto:
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
12 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do przybrania:
15 dag orzechów nanerczowych
1 łyżka rodzynek
7 dag masy marcepanowej Masa kokosowa:
4 białka
15 dag wiórków kokosowych
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Lukier:
15 dag cukru pudru
1 białko
1-2 łyżeczki koncentratu buraczanego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz roztopić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodawać stopniowo mąkę, skórkę cytrynową i gorący tłuszcz. Formę (30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować masę kokosową: z białek ubić pianę, dodać cukier puder i ubijać 10min. Następnie dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Masę przełożyć na gorący podpieczony spód i piec jeszcze 15 min w tej samej temperaturze, co ciasto. Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać koncentrat buraczany. Mazurek polukrować i przybrać rodzynkami, orzechami oraz ozdobami z masy marcepanowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum