Składniki :
10 dag mąki pszennej
15 dag gotowej masy makowej
2/3 szklanki mleka
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 łyżka masła lub margaryny do formy
1 łyżka bułki tartej do formy
migdały
orzechy włoskie Polewa:
7 dag czekolady
2 łyżki masła
2 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania:
Masę makową zalać mlekiem i odstawić na 10 min. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, masę makową, skórkę pomarańczową i roztopione masło. Płaską okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować polewą: czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Wystudzone ciasto pokryć polewą, przybrać migdałami i połówkami orzechów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum