Wysłany: 2008-03-08, 23:31 Mazurek makowy z polewą migdałową
Składniki :
2 1/3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru
40 dag masła lub margaryny
40 dag maku
3 jajka
1 esencja migdałowa do wysmarowania formy:
1 łyżka tłuszczu Polewa:
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
1 esencja migdałowa
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć, zostawić na noc, następnie osączyć i zemleć. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę. Dodać esencję migdałową. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz makiem dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować polewę: cukier z 1/2 szklanki wody gotować do zgęstnienia, 'na nitkę'. Podczas gotowania szumować. Po przestygnięciu utrzeć drewnianą łopatką do białości. Wlać sok z cytryny oraz esencję i wymieszać. Ostudzony mazurek polać ciepłą polewą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum