[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazurek makowy z polewą migdałową
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-08, 23:31   Mazurek makowy z polewą migdałową

Składniki :
2 1/3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru pudru
40 dag masła lub margaryny
40 dag maku
3 jajka
1 esencja migdałowa do wysmarowania formy:
1 łyżka tłuszczu Polewa:
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
1 esencja migdałowa



Sposób przygotowania:

Mak sparzyć, zostawić na noc, następnie osączyć i zemleć. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę. Dodać esencję migdałową. Z białek ubić pianę i razem z mąką oraz makiem dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto włożyć do formy i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować polewę: cukier z 1/2 szklanki wody gotować do zgęstnienia, 'na nitkę'. Podczas gotowania szumować. Po przestygnięciu utrzeć drewnianą łopatką do białości. Wlać sok z cytryny oraz esencję i wymieszać. Ostudzony mazurek polać ciepłą polewą.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio