Wysłany: 2008-03-09, 01:25 Mazurek orzechowy z pianką
Składniki :
3 jajka
25 dag cukru pudru
8 dag cukru
12 dag masła lub margaryny
12 dag mąki
25 dag zmielonych orzechów włoskich
opłatki
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem "na puch", dodając małymi porcjami miękkie masło. Do utartej masy dodajemy mąkę, orzechy i mieszamy łyżką na jednolite ciasto. Z białek i 8 dag cukru ubijamy bardzo sztywną pianę. Dno średniej tortownicy lub nie dużej prostokątnej blachy wykładamy opłatkami, na nich równomiernie kładziemy ciasto orzechowe i przykrywamy pianą. Ozdabiamy bogato połówkami orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 - 30 minut.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum