[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazurek polski z kajmakiem
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-09, 01:27   Mazurek polski z kajmakiem

Składniki :
Ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka śmietany
masło i mąka do formy Masa kajmakowa:
1/2 kg krówek
1 szklanka mleka
2 łyżki masła Do dekoracji:
orzechy
kandyzowana skórka pomarańczowa
rodzynki lub inne bakalie
2


Sposób przygotowania:

Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku).
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio