Składniki :
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag margaryny
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka margaryny do nasmarowania formy Masa różana:
2 szklanki śmietanki 12-procentowej
2 szklanki cukru
10 dag margaryny
2 łyżki konfitur z płatków róży
1 łyżka soku z czarnych porzeczek wiśni lub buraków
Sposób przygotowania:
Mąkę z solą i cukrem posiekać z margaryną, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1godz. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w formie wysmarowanej margaryną i piec 12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotować masę: śmietankę wlać do garnka z grubym dnem, dodać cukier i margarynę. Masę gotować na małym ogniu, mieszając, aż wygotuje się do połowy objętości. Następnie dodać konfitury z róży oraz sok z owoców i dokładnie połączyć z masą. Ostudzone ciasto pokryć gorącą masą i odstawić do zastygnięcia. Przybrać owocami kandyzowanymi i bakaliami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum