Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
po 1 gotowej polewie z ciemnej i białej czekolady
3 łyżki pokrojonych w paski migdałów do dekoracji
Masa serowa:
40 dag sera twarogowego trzykrotnie mielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na 4 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z serem. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec mazurek 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Obie polewy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek pokryć ciemną polewą i przybrać białą polewą oraz migdałami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum