Wysłany: 2008-03-09, 01:36 Mazurek z lukrem cytrynowym
Składniki :
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła
1 jajko
1 żółtko
20 dag marmolady
1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy (1.6 dag)
do przygotowania blachy:
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
do przybrania:
2 łyżki konfitur z wiśni
2 łyżki obranych migdałów Lukier:
15 dag cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka esencji arakowej
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: masło, jajko, żółtko i posiekaną laskę wanilii (lub cukier waniliowy) utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę i nadal ucierać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Brytfannę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto równą warstwą grubości 1,5 cm. Piec 20-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przygotować lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać esencję arakową i sok z cytryny. Ostudzone ciasto posmarować marmoladą i polukrować. Przybrać konfiturami oraz migdałami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum