Wysłany: 2008-03-09, 01:42 Żurek wielkanocny na wędzonce
Składniki :
0.5 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
0.5 l gotowego zakwasu na żur
1 szkl. śmietany
1 cebula
listek laurowy
majeranek
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę, dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroic na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę vegety. Gotowac ok. 1 h. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać smietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i bialy kiełbasą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum