Składniki :
Słoik żuru (580 ml)
300 g kiełbasy wiejskiej
1 cebula (90 g)
4 jajka ugotowane na twardo
1 1/2 łyżki startego chrzanu
125ml śmietany 18%
500 ml odtłuszczonego wywaru z gotowanej szynki wędzonej
1.5 łyżki tłuszczu zebranego z zimnego wywaru
2.5 szkl. wywaru z włoszczyzny
1.5 łyżki natki pietruszki
5 ziaren ziela ang.
1 łyżka majeranku
sól
Sposób przygotowania:
Do odtłuszczonego wywaru z szynki wlać wywar z włoszczyzny oraz żur, dodać ziele ang. i zagotować. Chrzan sparzyć wrzącą wodąna gęstym sitku, osączyć i połączyć z żurem. Cebulę obrać i posiekać.Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz zebrany z wywaru, zeszklić na nim cebulę, włożyć kiełbasę, podsmażyć i dodać do zupy. Zupę przyprawić majerankiem i jeśli trzeba, solą, zagotować,zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Jajka obrać, grubo posiekać i wraz z natką pietruszki włożyć do żuru. Podawać z chlebem razowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum