[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Żur wielkanocny I
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-09, 01:47   Żur wielkanocny I

Składniki :
0.75 szkl. mąki żytniej
3 ząbki czosnku
2 szklanki wody - ciepła
przegotowana
1 kromka chleba razowego - gruba
1 pęczek włoszczyzny
15 dkg boczku wędzonego
chudego
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
1 odrobina liścia laurowego
6 szkl. wody
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżka mąki - ewentualnie
Na zakwaszenie żurku:
0.75 szkl. mąki żytniej
2 - 3 ząbki czosnku
2 szkl. ciepłej
przegotowanej wody
1 gruba kromka razowca
Na zupę:
Włoszczyzna bez kapusty
10 - 15 dkg chudego wędzonego boczku
1 cebula
3 - 4 ziarna ziela angielskiego
3 - 4 ziarna pieprzu
maleńki okruch listka laurowego
6 szkl. wody
3 łyżki kwaśnej śmietany
ew.1 łyżka mąki
2


Sposób przygotowania:

Przygotować zakwas: mąkę zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę, jeśli trzeba wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub po prostu bez żadnych dodatków, jako zdrową, orzeźwiającą zupę.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio