Składniki :
60 dkg mąki
40 g drożdży
250 ml letniego mleka
10 dkg masła
2 jaja
60 g cukru
starta skórka z 0.5 cytryny
1 żółtko
1 białko
40 g cukru pudru
czerwony
zielony i żółty barwnik spożywczy
czekoladowe guziczki
sól
Sposób przygotowania:
Blachę wyłożyć pergaminem. Do miski przesiać mąkę i zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wymieszać z mlekiem i odrobiną mąki, odstawić na 15 min. Masło roztopić i dodać do mąki z rozczynem. Następnie dodać jaja, szczyptę soli, cukier i skórkę z cytryny, zagnieść ciasto. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm. Z ciasta wykroić zajączki, posmarować żółtkiem, ułożyć na blasze i odstawić na 15 min. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Zajączki piec 10 - 15 min. Białko utrzeć z cukrem pudrem, podzielić na 3 części, zabarwić barwnikami. Zajączki ozdobić lukrem i guziczkami z czekolady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum