Wysłany: 2008-03-09, 17:30 Wielkanocny sos do wędlin
Składniki :
Kwaśna
gęsta
dobra śmietana
majonez
jajka na twardo
szczypiorek
marynowane ogórki
kiszone ogórki
marynowane malutkie cebulki
marynowane grzybki (koniecznie)
chrzan
kapary
sól
cukier
troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, najlepiej 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2 - 3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe) + inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum