Przygotować rozczyn z połowy szklanki mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Mąkę przesiać do miski, zrbić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuścić, a nastpnie ostudzić margarynę. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części. Uformować z nich długie wałki i zapleść warkocz. Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce. Znowu zostawić do wyrośnięcia. Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 - 200°C. Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki. Podaje się go do przekąsek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum