Składniki :
1 kg mąki (wrocławskiej i tortowej najlepiej po połowie)
0.25 kg cukru
szczypta soli
kostka drożdży - 100 g
2 jajka
0.5 kostki margaryny lub masła
1 l mleka
kiełbasa surowa
boczek surowy
szynka wędzona
Sposób przygotowania:
Kostkę drożdży zalać letnim mlekiem (ok. 100 ml), do tego dodać szczyptę cukru i szczyptę mąki. Przełożyć do miski. Do tego przesiać mąkę, wlać roztrzepane jajka, rozpuszczoną margarynę, 0.5 l mleka, wsypać 0.25 kg cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić i poczekać aż urośnie (trzymać w ciepłym pomieszczeniu, można przy nagrzanym piekarniku). Nafilować ciasto. Do środka dać kiełbasę (najlepsza surowa abo śląska), boczek pokrojony na spore kąski i szynkę wędzoną. Całość zawinąć ze wszystkich stron. Pomazać formę tłuszczem. Na rozkulane ciasto położyć można formę, coby obejrzeć czy już jest dość rozkulane. Po bokach musi zostać tyle ciasta, coby szło to pozawijać. Włożyć do okrągłej formy, zawinętym na spodek, bo by się inaczej ciasto rozeszło. Piec co najmniej 1 h w temp. 180°C, a jak jest więcej święcelników, to zawieść do piekarza. Pokroić i idzie jeść.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum