[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Święcelnik
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-09, 17:40   Święcelnik

Składniki :
1 kg mąki (wrocławskiej i tortowej najlepiej po połowie)
0.25 kg cukru
szczypta soli
kostka drożdży - 100 g
2 jajka
0.5 kostki margaryny lub masła
1 l mleka
kiełbasa surowa
boczek surowy
szynka wędzona



Sposób przygotowania:

Kostkę drożdży zalać letnim mlekiem (ok. 100 ml), do tego dodać szczyptę cukru i szczyptę mąki. Przełożyć do miski. Do tego przesiać mąkę, wlać roztrzepane jajka, rozpuszczoną margarynę, 0.5 l mleka, wsypać 0.25 kg cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić i poczekać aż urośnie (trzymać w ciepłym pomieszczeniu, można przy nagrzanym piekarniku). Nafilować ciasto. Do środka dać kiełbasę (najlepsza surowa abo śląska), boczek pokrojony na spore kąski i szynkę wędzoną. Całość zawinąć ze wszystkich stron. Pomazać formę tłuszczem. Na rozkulane ciasto położyć można formę, coby obejrzeć czy już jest dość rozkulane. Po bokach musi zostać tyle ciasta, coby szło to pozawijać. Włożyć do okrągłej formy, zawinętym na spodek, bo by się inaczej ciasto rozeszło. Piec co najmniej 1 h w temp. 180°C, a jak jest więcej święcelników, to zawieść do piekarza. Pokroić i idzie jeść.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio