Wysłany: 2008-03-09, 17:42 Szynka wielkanocna - szołdra lub sołdra
Składniki :
Surowa szynka
wycięta razem z kością
garść soli i odrobina cukru
główka czosnku
Na zalewę:
woda (1 l na 1 kg szynki)
sól (1 płaska łyżeczka na 1 l wody)
po 10 - 12 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
6 - 8 listków laurowych
garść ziaren z jałowca (do wędzenia)
Sposób przygotowania:
Z szynki usunąć nadmiar skóry i zbędny tłuszcz. Natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Przygotować zalewę: wodę (1 l na 1 kg szynki) zagotować z solą, pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Ostudzić. Ułożyć szynkę w dużym, kamiennym lub emaliowanym garnku, wlać zalewę (powinna pokryć mięso), szczelnie przykryć i peklować (w chłodnym miejscu) przez 2 tygodnie, co kilka dni obracając mięso. Po tym czasie wyjąć szynkę z zalewy, usunąć przyprawy, osuszyć w ściereczce i powoli wędzić w dymie (tzw. "zimnym", bez widocznego w palenisku ognia), najlepiej z olchowego lub bukowego drewna, z dodatkiem jałowca w ziarnach. Uwędzoną szynkę ułożyć w kociołku, zalać wrzątkiem (powinien pokryć mięso) i podgrzewać na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia, przez kilka godzin (licząc 1 h parzenia na 1 kg szynki). Szynka powinna wystygnąć w wodzie, w której się gotowała, aby nie straciła smaku, była soczysta i krucha.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum