Składniki :
1 szynka bez kości (ok.1 kg - jeżeli szynka jest większa należy proporcjonalnie zwiększyć udział składników)
Do peklowania:
40 g soli
2 g saletry
2 g cukru
2 ząbki czosnku oraz 3 ziarna pieprzu czarnego
1 g kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 goździki
3 jagody jałowca
Do nastrzyku:
strzykawka i igła
Do gotowania:
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
4 ziarna pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
Połowę soli rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Gdy wystygnie wstrzyknąć roztwór, bardzo powoli, w kilku miejscach w szynkę. Drugą połowę soli wymieszać z saletrą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Pozostałe przyprawy do peklowania utłuc tłuczkiem, dodać do soli z dodatkami i całością dokładnie natrzeć szynkę. Szynkę zawinąć w folię do żywności i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce (temp. 4 - 8°C). Do garnka wlać tyle wody, aby przykryła szynkę (szynki jeszcze nie wkładać), włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i zagotować. Do gorącej wody (temp. 95°C) włożyć szynkę i parzyć przez ok. 1 h. Nie dopuścić do zagotowania! Pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Podawać jako wędlinę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum