[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Szynka wielkanocna
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-09, 17:43   Szynka wielkanocna

Składniki :
1 szynka bez kości (ok.1 kg - jeżeli szynka jest większa należy proporcjonalnie zwiększyć udział składników)
Do peklowania:
40 g soli
2 g saletry
2 g cukru
2 ząbki czosnku oraz 3 ziarna pieprzu czarnego
1 g kolendry
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 goździki
3 jagody jałowca
Do nastrzyku:
strzykawka i igła
Do gotowania:
1 cebula
1 pietruszka
1 marchewka
4 ziarna pieprzu czarnego
4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy



Sposób przygotowania:

Połowę soli rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Gdy wystygnie wstrzyknąć roztwór, bardzo powoli, w kilku miejscach w szynkę. Drugą połowę soli wymieszać z saletrą, cukrem i rozgniecionym czosnkiem. Pozostałe przyprawy do peklowania utłuc tłuczkiem, dodać do soli z dodatkami i całością dokładnie natrzeć szynkę. Szynkę zawinąć w folię do żywności i odstawić na 4 dni w chłodne miejsce (temp. 4 - 8°C). Do garnka wlać tyle wody, aby przykryła szynkę (szynki jeszcze nie wkładać), włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i zagotować. Do gorącej wody (temp. 95°C) włożyć szynkę i parzyć przez ok. 1 h. Nie dopuścić do zagotowania! Pozostawić w wodzie do wystygnięcia. Podawać jako wędlinę.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio