Składniki :
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber)
łyżeczka soli
6 - 7 ząbków czosnku
pieprz
po 0.25 łyżeczki majeranku
bazylii
cząbru
mięty i szałwii
0.5 łyżki smalcu
Sposób przygotowania:
Utarty z solą czosnek zmieszaj z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzyj mieszaniną ziół, mocno zwiń, owiąż grubą bawełnianą nicią i zostaw na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzej tłuszcz, zrumień boczek ze wszystkich stron, zmniejsz ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłucz wodą i podlej nią boczek. Duś ok. 90 min. pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił. Upieczony boczek wyłóż na talerz, podlej sosem spod duszenia, zostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum