Wysłany: 2008-03-09, 17:54 Peklowanie mięsa na wielkanocny stół
Składniki :
Zalewa do peklowania:
10 dkg soli
1 dkg saletry
2 dkg cukru
liście laurowe
ziele angielskie
goździki
wszelkie ulubione zioła
czosnek
1 l wody
duża kamienna miska
Mięso:
4 kg mięsa w sporych kawałkach
np:
schab karkowy
boczek
szynka
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami. Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso. Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa. To bardzo ważne. Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże - ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie - dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody. Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków - tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy. Jak podawać? Znakomite na ciepło. Pokrojone na odpowiednie porcje. Z pieczonymi lub chociaż odsmażonymi ziemniakami. Bardzo smaczne jako wędlina. Pokrojone cienko, z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum