Składniki :
3 jaja
300 ml śmietanki 30%
90 dkg dorsza bez skóry
duża cebula
1 bułka
0.75 szkl. mleka
natka pietruszki
ziolą:
bazylia
cząber
koperek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
pieprz
sól
Sos:
200 ml śmietanki 12%
200 ml kremówki
1łyżka oleju
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka gorczycy
3 łyżki musztardy
koniecznie francuskiej (innej proszę nie stosować)
sól cebulowa
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Pasztet: jaja zmiksować ze śmietanką (30%) i na 1 h włożyć do lodówki. Filety umyć, wytrzeć, zemleć, okryć pojemnik przykrywką i na 0.5 h przełożyć do zamrażalnika. W tym czasie cebulę pokroić, bułkę namoczyć w mleku i jak zmięknie odcisnąć z płynu. Teraz lekko zmrożoną rybę wyciągnąć z zamrażalnika - wymiksować z jajeczno-śmietanowym roztworem, dodać bułkę i cebulę, następnie zioła (dowolną ilość wedle uznania) oraz natkę. Do wysmarowanej masłem formy wyłożyć masę, okryć formę folią aluminiową i wstawić do brytfanny (pustej bez wody) sięgającej do 2/3 wysokości formy, a następnie do nagrzanego do 180°C piekarnika - piec 1 h. Po upieczeniu ostudzić i na 6 h wstawić do lodówki. Podawać z sosem. Sos: wszystkie składniki na sos zmiksować, doprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum