Wysłany: 2008-03-09, 19:20 Marynata wielkanocna do szynk
i
Składniki :
460 g soli
po 20 ziarenek ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
4 listki laurowe
3 goździki
20 g cukru
10 g saletry
4 ząbki czosnku
15 g kolendry
Sposób przygotowania:
Wykrajać z szynki kość, umyć, osuszyć. 300 g soli wymieszanej z saletrą rozgrzać na patelni i gorącą mieszaninę wetrzeć mocno w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamiennym garnku i zalać marynatą ugotowaną z 1 l wody, 160 g soli i korzeni. Wynieść w chłodne miejsce, codziennie przewracać mięso. Trzymać w marynacie 15 - 20 dni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum