Okrągły rondel wysmarować smalcem i ściśle ułożyć w nim niepopękane pęto kiełbasy. Ponakłuwać dosyć gęsto grubą szpilką lub wykałaczką, żeby dziury nie były zbyt duże. Kiełbasa w czasie pieczenia przez nakłucia odda nadmiar wody i zachowa ładny kształt. Cebulę obrać, pokroić. Obrać 5 - 6 ząbków czosnku, resztę główki ładnie oczyścić i ułożyć w środku pęta. Kiełbasę obłożyć krążkami cebuli i plasterkami czosnku. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 h najpierw pod przykryciem, potem chwile odkryć dla ładniejszego zrumienienia. Podawać na zimno lub na gorąco, najpyszniejsza jest z ćwikłą z chrzanem. Można dodać więcej smalcu, wówczas w czasie pieczenia z soków z kiełbasy, cebuli i czosnku tworzy się przepyszne smarowidło do chleba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum