Składniki :
4 jaja
20 dkg masła
15 dkg mąki krupczatki
5 dkg mąki ziemniaczanej
16 dkg cukru
1 pełna łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka rumu
sok z cyrtyny i otarta skórka cytrynowa
Likier cytrynowy:
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny
1 - 2 łyżeczki wody
3 - 4 dkg wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodać przesiana mąkę i mąkę ziemniaczaną, rum i sok z połowy cytryny wraz z startą skórką cytrynową. Całość dokładnie wymieszać, dodać proszek do pieczenia i ubić na sztywną pianę białka jaj. Delikatnym okrężnym ruchem wymieszać ciasto za pomocą łyżki, po czym przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy barankowej. Formę spiąć lub mocno obwiązać sznurkiem i piec ok. 1 h w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto pozostawić przez jakiś czas do wystudzenia w formie, a następnie wyjąć i polukrować lukrem przygotowanym z utartego z sokiem cytryny i odrobiną wody cukru pudru. Na mokry lukier obficie nałożyć wiórki kokosowe. Uwaga! Formę do baranka należy wypełnić pozostawiając jednak ok. 2 - 3 cm wolnej przestrzeni w formie, w celu umożliwienia wyrastania ciasta. Z tak przygotowanego ciasta można również sporządzać zajączka lub jajka wielkanocne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum