Składniki dla 18 ciastec porcji:
8 białek z dużych jajek
szczypta soli
1 i 1/2 filiżanki cukru
4 łyżki mąki kukurydzianej
łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki octu z białego wina
3 filiżanki bitej śmietany
40 dag malin
40 dag czerwonych porzeczek lub malin
cukier puder
papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Ubijaj białka z solą do momentu, aż piana będzie ubita, ale niezbyt sztywna. Delikatnie i powoli dodawaj cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając, do momentu, aż w misce będziesz miała błyszczącą, satynową, śnieżnobiałą masę bezową. Posyp ją mąką kukurydzianą i dodaj esencję waniliową, ocet i delikatnie wymieszaj. Rozłóż papier do pieczenia na blasze, narysuj osiem kółek o średnicy około 6 cm i wyłóż na nie pianę. Uformuj ciastka, na boki dookoła nałóż więcej piany, żeby później włożyć śmietanę i owoce. Blachę włóż do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 15o st.C. Piecz ciastka 30 minut, potem wyjmij aby ostygły. Każdą bezę napełnij bitą śmietaną, na wierzchu ułóż owoce, posyp cukrem pudrem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum