Składniki :
1 cukier waniliowy (zamiast cukru waniliowego można dodać 1 - 2 łyżek rumu - są równie dobre)
175 g zimnego masła
20 dkg cukru
1 łyżka śmietanki
25 dkg mąki
1 łyżeczka cynamonu
papier do pieczenia lub tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania:
W garnuszku stopić masło na małym ogniu tak, aby się nie zarumieniło i przelać je do miseczki, do ostygnięcia. Masło ubić na puszystą masę, dodając stopniowo 15 dkg cukru oraz śmietankę, a następnie połowę mąki i cukier waniliowy. Na koniec dodać resztę mąki i zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 2.5 cm, zawinąć go w papier do pieczenia i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 h. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę lekko posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z papieru. Ostrym nożem pokroić je na plasterki o grubości ok. 0.5 cm i ułożyć na blasze. Posypać resztą cukru wymieszanego z cynamonem i piec ok. 10 min., aż zarumienią się na złoty kolor. Blachę wyjąć z piekarnika i ułożyć ciasteczka na kratce kuchennej, aby ostygły. Po wyjęciu z lodówki ciasto musi być twarde, aby dało się łatwo pokroić w plasterki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum