[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączki babuni
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-09, 23:45   Pączki babuni

Składniki :
2.5 - 3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju,1 łyżka drożdży
1 cytryna
1 cukier waniliowy
1 l oleju do smażenia
0.75 szkl. cukru pudru
0.5 szkl. powideł różanych lub śliwkowych



Sposób przygotowania:

Rozpuść drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Dodać 0.5 szkl. mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodać do niej tyle mąki, aby dało się zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodać olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 min., jest gotowe do wałkowania. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładać niewielką ilość powideł (1 czubata łyżeczka). Ostrożnie nakryć je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wycinąć z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku (jeżeli będziesz mocno naciskać szklanką, pączki powinny być dobrze zlepione na brzegach). Sprawdzić każdy pączek i jeżeli to konieczne, skleić staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulepić kulkę, zagnieć i rozwałkować, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układać na posmarowanej olejem stolnicy, aby wyrosły przez 10 min., zanim zaczniemy je smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posypać je obficie cukrem pudrem.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio