Wysłany: 2008-03-10, 01:04 Ciastka francuskie z owocami i galaretką
Składniki :
ciasto: 40 dag (2 szklanki) mąki
40 dag margaryny
1 żółtko
2 łyżeczki octu
1 szklanka wody
sól
owoce: 1/2 kg jabłek
moreli
śliwek
wiśni lub truskawek
galaretka: 1 szklanka owoców
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
2-3 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
Sporządzić ciasto francuskie. Przygotować owoce: jabłka obrać i pokroić na cząstki, śliwki lub morele przepołowić i usunąć pestki, truskawki odszypułkować, wiśnie wydrylować. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na pasy szerokości 10 cm i ułożyć na blasze. Piec około 30 min w bardzo gorącym piekarniku. Przygotowane owoce ułożyć na cieście w odstępach co 4 cm. Przygotować galaretkę. Zagotować wodę z cukrem, dodać rozgniecione owoce i gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje dodać do gorących owoców i mieszać, aż się rozpuści. Gęstniejącą galaretką polać przestudzone ciastka. Po zastygnięciu galaretki krajać ciastka w odstępach między owocam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum