[ Szukaj ]   [ Użytkownicy ]   [ Grupy ]   [ Statystyki ]   [ Zaloguj ]   [ Album ]

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciastka francuskie z masą truskawkową
Autor Wiadomość
Magda
Administrator


Dołączyła: 17 Wrz 2006
Posty: 2054
Poziom: 37
HP: 121/4047
 3%
MP: 1932/1932
 100%
EXP: 50/144
 34%
Wysłany: 2008-03-10, 01:05   Ciastka francuskie z masą truskawkową

Składniki :
Ciasto maślane: 30 dag masła lub margaryny
10 dag mąki
Ciasto podstawowe: 20 dag mąki
1/2 jaja
woda
1/2 łyżki octu 6%
Masa: 80 dag truskawek
40 dag cukru
1/2 szklanki wody
1 cytryna
5-10 dag migdałów
cukier waniliowy



Sposób przygotowania:

Przyrządzić ciasto maślane. Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć tłuszcz i szerokim nożem dokładnie posiekać na jednolitą masę. Przyrządzić ciasto podstawowe. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko; dodać ocet i tyle wody, aby zagnieść ciasto jak na pierogi, starannie je wyrabiając, rozwałkować nadając mu kształt koła, zostawiając środek placka nieco grubszy. Ułożyć na środku ciasto maślane uformowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, składając do środka cztery rogi i wałkować przyciskając lekko. Nadać mu formę prostokąta, złożyć na 3 części, schować do lodówki. W odstępach 15-20 min trzykrotnie powtórzyć wałkowanie. Ostatni raz rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika (ponad 250C), piec ok. 15 min. Gdy zrumieni się na jasnozłoty kolor, wyjąć i ostudzić. Pokrajać w pasy o boku 10 cm Przyrządzić masę. Ugotować syrop 2 stopnia z cukru i wody. Cukier zalać wrzątkiem i gotować na silnym ogniu pod przykryciem często mieszając aż się rozpuści. Zwilżonym pędzelkiem obmywać boki rondelka, aby cukier nie krystalizował. Zrobić próbę: gdy kropla syropu puszczona z łyżki ciągnie za sobą nitkę syrop jest gotów. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Truskawki przebrać, umyć, osaczyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować. Dodać sok z cytryny. Połączyć z syropem i gotować na silnym ogniu do przezroczystości. Gdy masa jest gęsta, dodać migdały i cukier waniliowy. Masą przekładać pasy upieczonego ciasta francuskiego i cienkim, ostrym nożem krajać w poprzek na porcje szerokości 3 cm.
_________________








http://www.Kamil-Gdansk.com.pl/
http://www.Grzegorz-Gdansk.com.pl/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Mapa strony
Fasolek  Fasol-Bis  Kamilek  Grzesio